Денеска е Бадник, ден пред Христовото раѓање

Денеска е 6 јануари, според јулијанскиот календар Бадник, ден пред Божик, кога се навестува големиот ден – Христовото раѓање. Со Бадниковата вечера се завршуваат божикните пости.

Зборот Бадник веројатно доаѓа од старословенски – да бидеш буден, односно „будник“, како симбол на бдеењето и чекањето на раѓањето на Христос. Во многу традиции не постои јасна дистинкција помеѓу верските ритуали и народските обичаи, а постојат и пагански елементи во целосниот обред.

Во различни делови од Македонија се негуваат различни обичаи, меѓу кои и берење Бадникови гранчиња, делење леб со паричка во семејството, посна трпеза, коледарски песни, и така натаму.

Во секој случај, без разлика од кој крај доаѓате, важи познатата: „За Бадник и Божик каде и да си – дома да си“.

Среќни празници.

loading...

Останати вести

Фирми без елаборати за заштита на животната средина работат во курот на Железара

admin

За 24 часа примени 20 нови пациенти во ковид центрите во Скопје

admin

Фискална стратегија на МФ: Удвојување на економскиот раст, и намалување на невработеноста до 12,4% во следните 5 години

admin