Кое е значењето на вториот ден Божиќ?

Православните цркви кои го користат јулијанскиот календар, Божиќ се слави на 7, 8 и 9 јануари, започнувајќи со Рождеството Христово, потоа Соборот на Пресвета Богородица, а завршува со славење на споменот на Св. Стефан.

Значи, вториот ден Божиќ е во име на Божјата мајка, Пресвета Богородица, која со раѓањето на Исус, го донесе на свет Нашиот спасител. Поради тоа, симбол на денешниот ден е иконата на Пресветата мајка со Детето во раце.

Православните христијани низ светот денеска го слават Божјиот ден, чествувајќи ги сите учесници во значајните настани од претходниот ден. Исто така, додека првиот ден од Божиќ се поминува во кругот на најблиското семејство, на вториот ден радоста за Неговото раѓање ја споделуваме и со нашите пријатели и со членовите на поширокото семејство.

loading...

Останати вести

Што се треба да знаете за ХПВ?

Elena Daskalova

Дали знаете каков бил оригиналниот рецепт за руска салата?

Elena Daskalova

Како алкалната исхрана го одржува вашето здравје?

Elena Daskalova