АВМУ: Вестите за ДИК најзастапени пред почетокот на изборната кампања

press and media camera ,video photographer on duty in public news event for reporter

Завршните организациски работи што ги спроведе Државната изборна комисија пред почетокот на изборната кампања биле најзастапени во новинарските вести и извештаи во периодот од 16-ти до 24 септември, покажуваат наодите од мониторингот на медиумско известување што го спроведе Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ).

Од Агенцијата попладнево соопштија дека во овој период МРТ 1 не ја следеле одредбата од своите правила за медиумско покривање на локалните избори, според кои во вестите до почетокот на изборната кампања ќе обезбеди избалансираност во известувањето за активностите на политичките партии од власта и од опозицијата што се претставени во Собранието на Република Македонија.

ТВ Нова и ТВ Алфа, иако во помал обем, останале фокусирани на информациите за активностите на најголемата опозициска партија, а Радио Слободна Македонија ја репризирала емисијата „Земјо македонска“ која, како што наведуваат од Агенцијата, изобилува со вулгарен и непристоен речник, односно е во спротивност со професионалното начело за негување и развој на хуманите и моралните вредности на човекот и за заштита на приватноста и достоинството на личноста.

Во соопшттението се наведува дека во овој период извештаите за учеството на Генералното собрание на Обединетите нации и извештаите за отчетите на одделни министерства ја ставиле македонската Влада меѓу најзастапените субјекти во централните изданија на радио и телевизиските дневници, а од другите политички теми се издвоила и парламентарната расправа за Предлог-законот за употреба на јазиците.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *