Connect with us

Забава

Наргилето сепак е поштетно од цигарите?

Многумина сметаат дека пушењето наргиле е помалку штетно од конвенционалните цигари, па претпочитаат да веруваат во тоа, со цел – да ја смират својата совест околу уништувањето на своето здравје. Сепак, науката смета дека тоа е само мит.

– Пушењето наргиле е всушност многу поштетно од цигарите, бидејќи количеството чад што се внесува во белите дробови од едно испушено наргиле, е еднакво на 100 цигари – посочува бугарскиот пулмолог, д-р Софија Ангелова во интервју за БТВ.

Просто, нема нештетно пушење! Што и да се пуши, ние внесуваме токсични материи што можат да доведат до хронични белодробни заболувања, и тоа сериозно да му наштети на пушачот. Апсолутна заблуда е тоа дека водата во наргилињата го филтрира чадот, нагласува натаму докторката.

Натаму, таа појаснува дека белиот дроб се развива до 25-годишна возраст.

– Дишниот систем на 14, 15, 16-годишниците сè уште не е целосно развиен. Ако еден млад човек почне да пуши, хроничното заболување е речиси неизбежно – додава таа.

Според неа, самиот пристап до наргилето треба да биде ограничен.vМногумина сметаат дека пушењето наргиле е помалку штетно од конвенционалните цигари, па претпочитаат да веруваат во тоа, со цел – да ја смират својата совест околу уништувањето на своето здравје. Сепак, науката смета дека тоа е само мит.

– Пушењето наргиле е всушност многу поштетно од цигарите, бидејќи количеството чад што се внесува во белите дробови од едно испушено наргиле, е еднакво на 100 цигари – посочува бугарскиот пулмолог, д-р Софија Ангелова во интервју за БТВ.

Просто, нема нештетно пушење! Што и да се пуши, ние внесуваме токсични материи што можат да доведат до хронични белодробни заболувања, и тоа сериозно да му наштети на пушачот. Апсолутна заблуда е тоа дека водата во наргилињата го филтрира чадот, нагласува натаму докторката.

Натаму, таа појаснува дека белиот дроб се развива до 25-годишна возраст.

– Дишниот систем на 14, 15, 16-годишниците сè уште не е целосно развиен. Ако еден млад човек почне да пуши, хроничното заболување е речиси неизбежно – додава таа.

Според неа, самиот пристап до наргилето треба да биде ограничен.Многумина сметаат дека пушењето наргиле е помалку штетно од конвенционалните цигари, па претпочитаат да веруваат во тоа, со цел – да ја смират својата совест околу уништувањето на своето здравје. Сепак, науката смета дека тоа е само мит.

– Пушењето наргиле е всушност многу поштетно од цигарите, бидејќи количеството чад што се внесува во белите дробови од едно испушено наргиле, е еднакво на 100 цигари – посочува бугарскиот пулмолог, д-р Софија Ангелова во интервју за БТВ.

Просто, нема нештетно пушење! Што и да се пуши, ние внесуваме токсични материи што можат да доведат до хронични белодробни заболувања, и тоа сериозно да му наштети на пушачот. Апсолутна заблуда е тоа дека водата во наргилињата го филтрира чадот, нагласува натаму докторката.

Натаму, таа појаснува дека белиот дроб се развива до 25-годишна возраст.

– Дишниот систем на 14, 15, 16-годишниците сè уште не е целосно развиен. Ако еден млад човек почне да пуши, хроничното заболување е речиси неизбежно – додава таа.

Според неа, самиот пристап до наргилето треба да биде ограничен.Многумина сметаат дека пушењето наргиле е помалку штетно од конвенционалните цигари, па претпочитаат да веруваат во тоа, со цел – да ја смират својата совест околу уништувањето на своето здравје. Сепак, науката смета дека тоа е само мит.

– Пушењето наргиле е всушност многу поштетно од цигарите, бидејќи количеството чад што се внесува во белите дробови од едно испушено наргиле, е еднакво на 100 цигари – посочува бугарскиот пулмолог, д-р Софија Ангелова во интервју за БТВ.

Просто, нема нештетно пушење! Што и да се пуши, ние внесуваме токсични материи што можат да доведат до хронични белодробни заболувања, и тоа сериозно да му наштети на пушачот. Апсолутна заблуда е тоа дека водата во наргилињата го филтрира чадот, нагласува натаму докторката.

Натаму, таа појаснува дека белиот дроб се развива до 25-годишна возраст.

– Дишниот систем на 14, 15, 16-годишниците сè уште не е целосно развиен. Ако еден млад човек почне да пуши, хроничното заболување е речиси неизбежно – додава таа.

Според неа, самиот пристап до наргилето треба да биде ограничен.

Многумина сметаат дека пушењето наргиле е помалку штетно од конвенционалните цигари, па претпочитаат да веруваат во тоа, со цел – да ја смират својата совест околу уништувањето на своето здравје. Сепак, науката смета дека тоа е само мит.

– Пушењето наргиле е всушност многу поштетно од цигарите, бидејќи количеството чад што се внесува во белите дробови од едно испушено наргиле, е еднакво на 100 цигари – посочува бугарскиот пулмолог, д-р Софија Ангелова во интервју за БТВ.

Просто, нема нештетно пушење! Што и да се пуши, ние внесуваме токсични материи што можат да доведат до хронични белодробни заболувања, и тоа сериозно да му наштети на пушачот. Апсолутна заблуда е тоа дека водата во наргилињата го филтрира чадот, нагласува натаму докторката.

Натаму, таа појаснува дека белиот дроб се развива до 25-годишна возраст.

– Дишниот систем на 14, 15, 16-годишниците сè уште не е целосно развиен. Ако еден млад човек почне да пуши, хроничното заболување е речиси неизбежно – додава таа.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Актуелно