Одложени три собраниски седници, министрите се зафатени

Седницата за буџетот за следната година и двете други собраниски седници што беа закажани за денеска се одложени поради објективни причини и неодложни активности на дел од претставниците на Владата на Република Македонија.

Седницата на која на дневен ред беше Предлог буџетот за 2018 година денеска е презакажана за 22 декември. Наместо таа, на дневен ред е ставена 22. седница на која треба да биде именуван јавниот обвинител, како и реформските закони за правосудството.

На дневен ред на седницата се именувањето на Јавниот обвинител на Република Македонија и измените и дополнувањата на Законот за Судскиот совет, на Законот за заштита на сведоци и на Законот за Советот за утврдување на факти и покренување на постапка за утврдување одговорност за судија, сите по скратена постапка.