Австриска министерка ќе потроши само 10 евра на службено патување

Првото патување во странство на шефицата на австриската дипломатија Карин Кнајсел ќе ја чини државата 10 евра.

Кнајсел патува во Словачка, која е прва дестинација откако стапи на должност. Таа во соседната земја ќе отпатува со воз.

– Ќе патувам со железничката линија РЕХ, што чини 10 евра. Тоа е воз, со кој досега дневно патував од Граматнојзидл до Виена, заедно со словачките болничарки и студенти, истакна австриската министерка за надворешни работи.

Кнајсел утре во Братислава ќе има средба со словачкиот колега Мирослав Лајчак, кој и претседава со Генералното собрание на Обединети нации.

И канцеларот Себастијан Курц најави дека за Франција, а потоа за Германија ќе патува со авион, но во економска класа.