(ВИДЕО) Протест во Атина против името „Македонија“

Неколку илјади луѓе се собраа до 12:00 часот на плоштадот Синтагма во Атина , како дел од протестот насловен како „Македонија е Грчка“.

Организаторите очекуваат рекорден број луѓе да присуствуваат на демонстрациите, со повеќе од 1.500 автобуси низ целата земја. Исто така, се подготвува грчко знаме од 150 метри. Анти-протестот, организиран од анархистите и антифашистите во Грција, кој ќе се одржи само 800 метри од Синтагма, е закажан за 12:00 часот.

Луѓе од цела Грција доаѓаат во Атина за да демонстрираат против употребата на името „Македонија“ на соседната земја-пишуваат речиси сите медиуми од регионот.

Грците сакаат референдум за можниот договор со Скопје и оставката на специјалниот пратеник на ООН, Метју Нимиц.

На главниот плоштад во Атина, илјадници Грци се собраа од целата земја. Тие пристигнуваат со автобуси, автомобили, фериботи и возови. Тие носат само национални знамиња.

Организаторите се невладини организации и културни здруженија на Грците во земјата и во странство. За поддршка на слоганот „Македонија е Грчка“, учествуваат претставници на грчката дијаспора од целиот свет. Тие ја обвинуваат владата и опозицијата за спроведување разговори со Скопје, без да се консултираат со народот. Тие сакаат референдум.

Со национални носии и пеење химни, на плоштадот има неколку илјади жители на Крит. Нивниот претставник рекол: „Дојдовме тука од Крит, ја предупредуваме владата и сите политички партии, тие се подготвуваат да направат национално предавство“. Тие треба да знаат дека, ако го сторат тоа, ќе застанеме против нив. Митингот ќе го отвори Микис Теодоракис, кој за Грците е симбол на националното достоинство.

Пратениците на опозицијата се приклучија на протестот. Свештеници се исто така присутни. Повикот е за мирни протести со порака дека Грците не се противат на прифаќањето на Скопје во Европската унија, но не сакаат тоа да се случува со името „Македонија“. Демонстрациите во Солун пред две недели вклучуваа повеќе од 90.000 луѓе низ целата земја. Грција смета дека името на нејзиниот северен сосед ги крие територијалните претензии кон северниот грчки регион на Македонија, пишуваат бугарските медиуми.

Оваа недела, меѓународниот посредник Метју Нимиц ги посети Атина и Скопје. По состаноците со грчките и македонските политичари тој рече дека очекува одлуката на спорот да дојде во наредните месеци.

Илјадници луѓе од цела Грција се упатија кон Атина на рударството против употребата на името “Македонија” од Скопје.