Меркел постигна договор за формирање на коалициска влада

Централно- левичарските Социјалдемократи на Германија постигнаа договор за коалициска влада со конзервативците на канцеларката Ангела Меркел.

Како прв чекор во процесот, којшто беше пролонгиран поради несогласувања околу неколку прашања, е направена спогода за распределба на министрите.

Коалициските разговори по септемриските избори првично беа отежнати и од нерасположението на партијата на Мартин Шулц за учество во коалициската влада на Демохристијаните на Меркел.