Филипче: Доктори од ЕУ ќе дојдат да ги обучуваат нашите доктори

Бараме партнер, кој ќе биде универзитетска болница од ЕУ, со цел експерти, посебно за работи коишто не се изведуваат кај нас, да пратат доктори кои во Македонија ќе ги тренираат нашите доктори, вели министерот за здравство Венко Филипче во неделното интервју на Радио Слободна Европа.

– Работиме и на план за едукација генерално на сите доктори во нашата држава и тоа како преку соодветни тренинзи во странство, но соодветно долго за да може да го стекнат нивото на експертиза, така и на носење на експерти локално во нашите услови. Бараме партнер, кој ќе биде универзитетска болница од ЕУ, веќе разговаравме со Министерството за здравство од Бугарија, имаме и разговори и со една болница од Германија со цел експерти, посебно за работи коишто не се изведуваат кај нас, да пратат доктори кои ќе бидат присутни овде и во локални услови ќе ги тренираат нашите доктори и на тој начин во локални услови нашите доктори ќе го подигнат нивото на знаење и тоа ќе го аплицираат во својата секојдневна работа – вели Филипче.

За реакциите во јавноста по неговата изјава дека проблемот со високата стапка на смртност на новороденчињата и родилките е и поради тоа што родилките не водат грижа за нивната здравствена состојба, министерот вели дека целта воопшто не била некој да биде навреден, но, како што наведува, има еден одреден број жени на кои првото појавување на гинеколог им е на самото породување.

– Сакајќи да направиме акциски план за стратегија за сериозно да се зафатиме со решавање на овој проблем, сакавме да влијаеме врз сите фактори за кои сметаме дека имаат влијание на проблематиката со која што сме се зафатиле. Се осврнуваме и имаме план за тоа како ќе влијаеме на ниво на Гинеколошката клиника во смисла на набавување соодветна опрема, веќе се започна со процесот на набавување на инкубатори. Знаете порано по две новороденчиња имаше во еден инкубатор, сега има 16 нови инкубатори, наведува Филипче.

Понатаму, додава, имаме план за подигнување на нивото на знаењето на докторите кои работат во таа струка. Започнуваме процес на едукација. Доаѓаат стручњаци од странство, од СЗО, кои по светски стандарди ќе ги обучуваат нашите лекари кои работат на таа проблематика и ќе ги тренираат да бидат обучувачи. Работиме и на примање нови доктори, како гинеколози по општините, така и на неонатолози во родилиштата. Ги активираме мобилните гинеколошки амбуланти сместени во специјални возила за пациентки на кои не им е таа услуга достапна. Во таа смисла воопшто не беше целта некој да се најде навреден, но има еден одреден број жени на кои првото појавување на гинеколог им е на самото породување, појаснува ресорниот министер.