Connect with us

Економија

Тезгаџиите ќе плаќаат симболична сума за да продаваат на зелените пазари

Околу 20 илјади продавачи по зелените пазари во Македонија ќе имаат обврска да се евидентираат кај комората на пазарџии и за симболична сума да извадат лиценца ако сакаат да продолжат да продаваат на тезгите.

Со новите законски измени, вака ќе се бие битката со сивата економија која во некои делови во државата достигнува речиси половина од продажбата на тезгите.

Договорено е тезгаџиите да плаќаат најниски придонеси како и индивидуалните земјоделци, односно 2000 денари месечно, 1500 денари за пензиско и 500 денари за здравствено осигурување.

Република Македонија е првата земја во регионот што има посебен закон за работењето на зелените пазари.

Актуелно