Русија ги тужи Твитер и Фејсбук за непочитување закони

Рускиот државен регулатор во сферета на комуникациите Роскомнадзор, соопшти дека почнале судски процес проти американските интернет компании Твитер и Фејсбук. Тие се обвинети за непочитување закони со кои се бара лични податоци на руски корисници на социјалните мрежи  да бидат чувани на сервери во Русија.

– Тие компании претставија само формални одговори на нашите барања да ја потврдат  локацијата на личните податоци на руските корисници во Русија. Во нив нема конкретни податоци за фактичното извршување на законите до овој момент, ниту рокови за извршувањето на тие барања во иднина – се вели во соопштение.

Поради тоа Роскомнадзор почнува со судски процес.