Ден

Гардијан: Зошто стапката на смртност од коронавирус кај мажите е поголема отколку кај жените?

Мажите, постарите и хроничните пациенти се повеќе изложени на заболување на новиот коронавирус, покажуваат податоците од почетокот на епидемијата. Мажите не само што имаат поголема веројатност да заболат, туку кај големи се шансите и тоа да биде со фатален исход.

На пример, според британскиот „Гардијан“, статистиката од Кина покажува дека стапката на смртност кај мажите е 2,8 проценти, додека кај жените оваа стапка е 1,7 проценти. Истиот тренд бил забележан и во Јужна Кореја, Германија, Франција, Иран, Италија и Шпанија, кои беа единствени што дадоа податоци за полот и старосната структура на жртвите. Во Италија, европското жариште на епидемијата, од сите починати, мажите учествуваат со 71 процент, додека во Шпанија, двојно повеќе мажи умираат од жените.

Иако сè уште немаат солиден научен одговор на прашањето зошто мажите се поранливи, експертите наведуваат докази од некои претходни студии.

Едно објаснување е дека повеќе мажи пушат, па затоа е објавено дека секој друг маж е пушач во Кина, додека за разлика, само два проценти од жените користат цигари. Во Италија, 28 проценти од мажите и 19 проценти од жените пушат.

Ова било поддржано со извештајот минатиот месец според кој пушачите учествувале со 12% од оние со лесни симптоми и 26% од оние кои завршиле на интензивна нега, па дури и починале. Пушачите, исто така, со поголема веројатност се заразуваат бидејќи почесто ги допираат устата и честопати делат цигари од иста кутија.

Друг фактор што не им одговара на мажите се хигиенските навики, бидејќи некои студии покажуваат дека посилниот пол ретко ги мие рацете, користи сапун, бара лекарска помош и има тенденција да ги игнорира советите за здравствена заштита.

„Поголема смртност е забележана кај мажите во земјите кои се многу различни и чии култури се доста различни. Ова не води до заклучок дека мора да има нешто заедничко што придонесува за овој тренд“, вели професорка од Школата за јавно здравје Блумберг, за „ Гардијан“. Нејзините претходни истражувања покажаа дека мажите имаат вродена пониска антивирусна реакција на низа инфекции како што се хепатитис Ц и ХИВ. Студиите кај глувци покажале дека ова може да биде точно и за коронавирусот, иако сегашниот тип не е истражен.

Хормоните исто така може да влијаат на различните стапки на сексуално преносливи болести бидејќи женскиот хормон естроген го подобрува антивирусниот одговор на имуните клетки. Покрај тоа, многу гени кои влијаат на имунитетниот систем се поврзани со Х-хромозомот, при што мажите имаат по еден, а жените имаат по два, па се претпоставува според тоа дека имунолошкиот систем кај жените е посилен.

Подетална анализа на сите трендови на коронавирусот ќе биде можна само кога на научниците ќе им се достапни повеќе податоци.

Можеби ќе ве интересира:

Кои се државите во кои нема ниту еден заболен од коронавирус?

Цените на нафтата повторно во пад

Трамп: Многу убав гест од Путин, помага во спасување на животите на Американците

×

Следете не