Ден

Глигоров за РСЕ: Излез од кризата е во глобалниот одговор на пандемијата

Глобалната економија треба да се опорави по пандемијата од коронавирусот, под претпоставка дека здравствениот систем ќе се прилагоди на моменталната состојба и потоа нема да се случи нешто лошо политички план, вели Владимир Глигоров, соработник во Виенскиот институт за меѓународни економски студии за РСЕ.

Тој посочува дека многу луѓе стравуваат дека по пандемијата, националистичките и популистичките сили кои биле во пораст пред истата ќе бидат дополнително засилени.

„Мислам дека може да се извлечат лекции од оваа ситуација дека е потребна повеќе европеизација и глобализација и дека сецесионистичкиот пристап е лош“, вели Глигоров.

Кога станува збор за последиците за Западен Балкан, тој вели дека и во овој случај, тој ќе го плати еснафот за 30 години заостанатост, губење на моќ и интелектуална енергија, дури и физички капацитет“, бидејќи сите овие се многу стари општества. „Заминуваат младите и најобразованите, што е голем проблем, заедно со сите други ограничувања“.

Во однос на критиките на адреса на ЕУ од страна на српскиот претседателАлександар Вучиќ поради непружање на помош, Глигоров посочува дека треба да се избегне ефтина реторика.

„Важно е луѓето да бидат внимателни во она што го велат, бидејќи тие се ефтини поени што не значат ништо за никој и се во суштина навредливи за некој што е навистина преокупиран со тоа како да преживее. Не можете да очекувате Бог знае што од Италија во моментот, од Франција, па дури и од Германија, каде што врвот на пандемијата не е сè уште видлив. Не е прашање кој е пријател, а кој не е пријател. Сосема едноставно, подобро е да не се зборува така“, забележува Глигоров.

Целото интервју на следниот линк!

https://www.slobodnaevropa.org/a/vladimir-gligorov-pandemija-korona-virus/30516177.html

Можеби ќе ве интересира:

Поради лошото време, одложено лансирањето на ракетата на „СпејсИкс“

Александар Тодески

Боинг ќе додели 12.000 откази во САД

Александар Тодески

САД ги смирува тензиите помеѓу Атина и Анкара

Александар Тодески
×

Следете не