Ден

ЕУ би можел да ги присили Apple да користaт USB-Type-C конектор

Водечките производители на Android постепено се придвижуваат кон USB Type-C стандардот, кој е поддржан од зголемен број паметни телефони на пазарот. Новата верзија на USB, исто така, наоѓа свое место во голем број лаптопи и наскоро ќе добие уште поголема популарност. Сепак, Apple продолжува да биде незаинтересиран за технологијата и да користи Lightning конектори во нивните уреди. Сепак, стратегијата на компанијата може да се промени под влијание на сериозен надворешен фактор.

Претставниците на Европската комисија (ЕК) веќе долго време се залагаат за воведување на унифициран метод за полнење на мобилни уреди. Овој концепт е водечка тема во земјите-членки на ЕУ повеќе од една деценија. Сега разбираме дека европратениците се решиле да усвојат „законодавен пристап“ за конечното решение на проблемот, вели словачкиот политичар и еврокомесар Марош Шефчович во твит.

Неодамнешните дискусии во Европската комисија се собраа околу идејата да се одржи седницаво подоцнежна етапа за да се гласа за одобрување на законот. Доколку предлогот биде прифатен, Apple веројатно ќе биде принуден да ја користи USB-Type-C-портата за полнење на iPhone. Главните мотиви за воведување на единствен стандард се олеснување на потрошувачите, намалување на трошоците и намалување на електронскиот отпад, создаден од земјите-членки на ЕУ секоја година.

Можеби ќе ве интересира:

Дали коронавирусот се појавува во видео-игра: „Зарази го целиот свет“

Никола Поповски

Нов поевтин Ајфон в март

Виктор Јованов

Јапонија заостанува зад САД и Јужна Кореја со 5G: Веднаш сака да воведе 6G мобилна мрежа

Никола Поповски