Кристализираниот мед е безбеден за јадење, иако не ви е привлечен за око

Медот нема рок на траење. Археолози пронаоѓале грниња со мед стари со векови, но тој се уште бил во јадлива состојба. Тоа значи дека дури и оној кристализиран мед кој го избегнувате, всушност е сосема безбеден за користење.

Кристалите кои наликуваат на шеќер не се појавуваат во секој вид на мед и тоа воопшто не значи дека е додаван шеќер во производот. Напротив, во зависност од потеклото и периодот на годината, концентрацијата на природен шеќер во него може да биде поголема или помала и тоа директно влијае и на самата структура на медот.

Најчесто кристализацијата ја започнуваат честички од поленов прав или пчелин восок кои останале во медот. Понекогаш и ниската температура на чување може да влијае на структурата. Некои луѓе преферираат ваков мед, а постојат дури и технологии на механичка кристализација, за да се добие кремаста структура.

Сепак, ако го сакате течен и бистар, можете да го стопите на пареа и да го чувате на потопло место. Топлината нема да придонесе да се изгубат корисните состојки во него.

loading...

Останати вести

Јупитер и Сатурн се сретнаа на небото, еве како тоа изгледаше

Elena Daskalova

Традиционален рецепт за леб-колач со паричка за Василица

Elena Daskalova

Секси играчките веќе не се табу меѓу луѓето

Elena Daskalova