Ден

Локалитетот Длабока Река номиниран на Прелиминарната листа на УНЕСКО

Владата денеска ја разгледа и усвои Информацијата во врска со постапката за номинирање на локалитетот Длабока Река во Националниот парк Маврово на Прелиминарната листа на УНЕСКО.

-Локалитетот Длабока Река како дел од Националниот парк Маврово има исклучителни природни вредности преставени преку голема биолошка и пределска разновидност. Една од основните карактеристики на овој локалитет е старата (девствена) букова шума (Fagus sylvatica) која се развива во долината на Длабока Река на планинскиот масив Кораб, со скоро никаква интервенција на човекот во последните 100 години, наведува владината прес-служба.

Според Владата, Длабока Река се одликува со голема биолошка разновидност, бројни ендемични растителни и животински видови. Се наоѓа во зоната за строга заштита на Националниот парк Маврово и во неа се дозволени само научно-истражувачки активности.

Можеби ќе ве интересира:

Димовски во декември 2012 година гласал за измените на Законот за игрите на среќа и за забавните игри

Влатко Зорба

Уставните судии со различни мислења за амнестијата за „27 април“

Stefanija Kuzmanovska

Неделков ги повика ректорите да прекинат со постапката за создавање нови синдикати

Stefanija Kuzmanovska