Македонските градежници изградиле над 2300 станови во 2020 година

Пандемијата предизвикана од коронавирусот присилно стави клуч на многу фирми, но се чини дека градежните комапнии не ја почувствувале кризата.

Според податоците на Државниот завод за статистика, минатата 2020 година, градежните компании работеле на 2.385 објекти, а завршиле вкупно 2.335 станови со вкупна површина од 152.825 м2, од кои 2.299 се во индивидуална сопственост.

Индивидуалните сопственици, според ДЗС, извршиле градежни работи во вредност од 7 740 488 илјади денари.

Во текот на 2020 година се градени вкупно 1.617 објекти и завршени се вкупно 1.742 станови со вкупна површина од 220.282 м2, од коишто 82 се станови во викенд куќи со вкупна површина од  7.240 м2. Просечната корисна површина на завршените станови е 126.4 м2.

По региони, најмногу се градеше во Полошкиот регион, потоа Скопскиот, Југозападниот итн.

loading...

Останати вести

Со насмевка и песна, Доли Партон се вакцинираше против ковид-19

Elena Daskalova

Денеска е Благовештение – Благовец

Elena Daskalova

Заев: Причината зошто немаме вакцини е дефицитот, имаме договр со Фајзер и Синофарм

admin