Макрон ја губи популарноста кај Французите, веројатно нема да добие втор мандат

Емануел Макрон, актуелниот претседател на Франција е сè помалку омилен меѓу своите сограѓани, а реални се шансите да не се кандидира за втор мандат, но и ако го направи тоа, да не биде изгласан.

Макрон уште со својата кандидатура привлече многу внимание не само во француската, туку и светската јавност, поради тоа што важеше за млад и надежен, напреден политичар. Зад тоа не заостана ниту интересот за неговиот приватен живот, односно за сопругата Брижит Макрон и нивната разлика во возраста.

Само 37 отсто од Французите имаат поволни мислења за работата на нивниот претседател, наспроти 60 отсто кои се со неповолните мислења (+ четири отсто), може да се види во последната анкета на Ифоп за Журнал ди диманш.

Популарноста на премиерот Жан Кастекс опадна за еден поен според истото истражување, на 36 отсто наспроти 60 отсто (+ два отсто) негативни мислења за неговата работа.

Меѓутоа, во споредба со неговите претходници во истиот момент од мандатот, една година пред истекот, популарноста на Емануел Макрон е попозитивна со онаа на истата фаза од нивните за Никола Саркози 29 отсто и за Франсоа Оланд 17

loading...

Останати вести

Иницијаторите за вонреден Конгрес го повикаа Мицкоски да се соочи со делегатите на 28 март

admin

Позитивен на коронавирус и со решение за изолација излегол да гласа во Штип

admin

Опозиција која предизвикува опструкции на штета на населението

Elena Daskalova