Сторијата на Ден за дрвокрадците во Малешевијата, дел од извештајот на Евротинк

Сторијата во неколку продолженија на порталот „Ден“ се најде во извештајот на Евротник и Глобал Инишијатив објавен во февруари годинава насловен како „Пустошење на нашата иднина: Форми/модели на организиран криминал во бесправна сеча во Република Северна Македонија“.

Пустош во Малешевијата: Организирана група со години се богати со нелегална сеча на дрва

Малешевијата се пустоши пред очите на припадници на шумската и граничната полиција?

Се конфискуваат нелегално исечени дрва во Малешевијата

„Ден“ минатата година известуваше за тоа како освен сечата, со помош на дробилица се изработуваат брикети и пелети од страна на дрвокрадците, а Евротинк во својот извештај нотира и дека се потребни сериозни реформи во процесот на снабдување
со огревно дрво, како и едукација и подигање на свеста за важноста на шумите и
опасностите од бесправната сеча.

„Покрај бесправната сеча, во овие области се спроведува и голема законски регулирана сеча за снабдување со огревно дрво на другите градови во земјата. Локалните засегнати страни тврадат дека локалното население нема апсолутно никаква корист од експлоатацијата на шумите, па оттука и ниското ниво на свесност“, стои во извештајот.

loading...

Останати вести

ДС: Искажуваме задоволство од ставот на Чешка и Словачка

admin

Неработната недела може да го уништи македонското стопанство

Elena Daskalova

Спасовски: Ги отфрлам шпекулациите за некакви договори, активно трагаме по Мијалков

admin