Ден

Трите најголеми закани за човештвото во 21 век

Во тековната деценија човештвото ќе се соочи со проблеми, од кои три ќе претставуваат реална закана за неговото постоење, убеден е футуристистот Јувал Нои Харари.

Тој ги сподели своите предвидувања на форумот во Давос.

Израелскиот историчар и професор на Еврејскиот универзитет „Ерусалим Харари“ ги истакна следниве закани:

Нуклеарна војна;
Еколошка криза;
Деструктивната моќ на технологијата.

Ако првите две се до одреден степен познати и разбирливи, тогаш потенцијалните последици од последната допрва треба да се реализираат, вели професорот.

Технологиите, покрај очигледните придобивки, носат многу ризици. Во своите предвидувања, футуристот се концентрира на нив, истакнувајќи 5 потенцијални проблеми.

1. „Бескорисните“ луѓе

Автоматизацијата наскоро ќе уништи милиони работни позиции. На нивно место, се разбира, ќе дојдат нови професии, но засега не е јасно дали луѓето брзо ќе ги стекнат потребните навики. Да речеме дека имате 50 години, сте ја изгубиле работата поради беспилотни летала.

Сега е можноста да станете програмер или наставник по јога за инженери – може ли 50-годишен возач на комбе за испорака да стане инструктор по јога? И ние не зборуваме за преквалификација. Во текот на нашите животи, можеби ќе ни се наметне да направиме неколку.

2. Нееднаквост меѓу државите

Ние сме среде „трка со оружје“. Ова важи и за вештачката интелигенција. Во моментов, САД и Кина се лидери во оваа област, оставајќи многу други земји зад себе.

Ако не ги дистрибуираме можностите и резултатите што вештачката интелигенција им ги дава на сите луѓе, огромното богатство ќе биде сконцентрирано во само неколку високо-технолошки центри. Другите ќе банкротираат или ќе станат дигитални колонии.

3. Дигитална диктатура

Нерамномерната контрола на податоците може да доведе до дигитална диктатури. Оваа опасност може да се формулира како равенка:

B x C x D = AHH

B е биолошко знаење, C е компјутерските пресметки, D е податоци, а АНH – можноста да се „хакираат“ луѓето.

Ако сите компоненти на левата страна на равенката се во ваши раце, тогаш ќе можете да го „хакирате“ телото, мозокот и свеста на секоја личност, дури и да го познавате подобро од самиот тој или таа.

Ќе можете да откриете што е тој, какви се неговите политички ставови, неговите слабости, неговите најголеми стравови и неговите надежи. Систем кој е во состојба да ве „прочита“ може да ве манипулира и на крајот да донесе одлуки за вас.

4. Власта на алгоритмите

Бидејќи луѓето ќе обезбедат уште поголема можност за вештачката интелигенција да донесува одлуки за нив, моќта ќе премине од луѓето ка алгоритми. Ова веќе се случува.

5. Уништување на човештвото

Технологијата може да ја уништи не само нашата економија, нашата политика и нашата филозофија на животот, туку и нашиот биолошки уред. Во наредните децении, вештачката интелигенција и биотехнологијата ќе ни дадат неверојатни способности, вклучувајќи вештачки создадени луѓе и комплетно нови форми на живот.

Можеби ќе ве интересира:

Турнир во „Дота 2“ за да се подигне свеста за коронавирусот

Маск отпушта 75% од вработените во фабриката во Невада

Stefanija Kuzmanovska

Хуавеи донира два милиони заштитни маски на здравствените работници во Европа

×

Следете не