Ден

Фронтекс со интерактивна карта на заразената Европа (инфографик)

Агенцијата за заштита на надворешните граници на ЕУ, Фронтекс објави интерактивна карта за состојбите во Унијата по епидемијата на коронавирус.

Шпанија и Италија ја преминаа Кина во однос на жртвите, а овие земји во моментов се најголемите жаришта на вирусот во светот заедно со САД. Во Шпанија, 4.089 починале од коронавирусот и 7.503 во Италија.

Прогласена е вонредна состојба во 15 европски земји и сите копнени граници се делумно или целосно затворени.

Потемните бои означуваат земји во кои е прогласена вонредна состојба, а посветла оние каде што не е.

Можеби ќе ве интересира:

Франција го премина прагот од 3.000 смртни случаи од Ковид-19: Од нив 418 во последните 24 часа

Никола Поповски

Руски лекар и научник: Вирусите, во кои спаѓа и Ковид-19 мутираат многу брзо

Црна Гора: Нема излегување од 19 до 5 часот, за викендите уште построги мерки

×

Следете не