Ден

Ќе се набавуваат делови за поправка на мерниот инструмент за ПМ 10 и ПМ 2.5 во Ѓорче Петров

Министерството за животна средина и просторно планирање информира дека во тек е процедура за објавување тендер за набавка на делови со кои ќе се  поправи инструментот за симултано мерење на честичките ПМ 10 и ПМ 2.5 на мобилната мерна станица поставена во Ѓорче Петров.

Поради технички проблем мерниот инструмент не е во функција и е исклучен од  23 декември 2019 година.

– Со набавка на резервните делови, инструментот ќе се сервисира и калибрира и потоа ќе биде вклучен во системот, а податоците од мерењата од овој инструмент ќе бидат јавно достапни на веб-страницата за квалитет на воздухот  http://air.moepp.gov.mk, соопшти МТСП.

Министерството додава дека мобилната мерна станица во Ѓорче Петров сега ги мери загадувачките супстанции SO2, NO-NOx-NO2, CO и О3.

Можеби ќе ве интересира:

Мицкоски со предлог за „шпицен кандидати“ за мандатар на идната влада, Заев ќе биде носител на листа во четвртата ИЕ

Две лица сомнителни за инфицираност со коронавирусот побегнале од Штипската болница

Ременски: Поднесов 16 кривични пријави против 6 министри и експремиер, затоа сум обвинета за „Рекет 2“