Ден

Уставен суд го одби барањето на Панчевски

Уставниот суд го отфрли барањето на поранешниот судија Владимир Панчевски, за заштита на слободите и правата од член 110 алинеја 3 од Уставот, барање кое Панчевски го поднесе преку полномошникот Петро Јанура, адвокат од Скопје.

Уставниот суд образложува дека пресудата на Апелациониот суд е укината од страна на Врховниот суд на 09.02.2022 година, што упатува дека постапката пред редовните судови се уште не е завршена и недостасува еден од основните елементи предвидени во чл.51 од Деловникот на Судот, односно постоење на правосилен акт, за да може Уставниот суд да ја цени основаноста на поднесеното барање.

Поранешниот претседател на скопскиот кривичен суд ги бараше своите права од Уставниот суд. Тој сметаше дека бил дискриминиран, во споредба со останатите претседатели на судови и носители на јавни функции.

Поврзано

Ќучук: Бугарија станува проблематична земја која го попречува развојот на ЕУ

Elena

Анкара: Турција интензивно соработува со Москва и Киев за извозот на жито

admin

Пронајдена дрога во угостителски објекти во Скопје, приведени седум лица

Elena
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com