18.3 C
New York
May 21, 2022
Ден

Македонија со 1.836.713 жители, 51 лицe има над 100 години

Вкупното резидентно население во Македонија, на 5 септември 2021 година изнесуваше 1 836 713 жители – 50.4 % се жени, а 49.6 % се мажи, соопшти Државниот завод за статистика.

Според изјаснувањето за етничка припадност, 58.44 % проценти од населението се изјасниле како Македонци, 24.30 % проценти како Албанци, 3.86 % како Турци, 2.53 % како Роми, 0.47 % како Власи, 1.30 % како Срби и 0.87 % како Бошњаци и др.

Според религиската припадност 46.14 % се изјасниле како православни, 32.17 % како муслимани (ислам), 0.37 % како католици, а во овој Попис се појавија и други религиски заедници кои ги немаше во претходните пописи, а тоа се: евангелско протестантски христијани, агностици, будисти и други

61.38 % од попишаното население се изјасниле дека мајчин јазик им е македонскиот, 24.34 % албански мајчин јазик, 3.41 % турски, 1.73 % ромски, 0.17 %, влашки, 0.61 % српски и 0.85 % босански јазик.

Бројот на домаќинства изнесува 598 632, а просечниот број на членови на домаќинствата изнесува 3.06.

Вкупно 258 932 граѓани од Македонија, а кои живеат во странство се попишале, од кои 24.55 % се изјаснија како Македонци, 66.42 % како Албанци, 4.78 % како Турци и др. Оваа категорија граѓани не влегува во вкупното резидентно население на Македонија.

Според возрасната структура, најголем процент од населението 7 % – се во возрасната група од 40-44 години. Куриозитет е што во Македонија е попишанo 51 лицe на возраст над 100 години.

Државен завод за статистика

Поврзано

Бајден: Путин не смее да остане на власт – Кремљ: Тоа не го одлучува Бајден

admin

Поддршка на социјалните претпријатија преку следење на принципот- “Не оставај никој зад себе”

admin

ЕК ќе набавува гас и нафта за Македонија

admin

Приближување на ставовите со Бугарија има, решението сепак е далеку

admin

ФОТО: Тешка сообраќајка кај зградата „Флетajрон“ во Кисела Вода

admin

Русија исклучена од советот за човекови права во ОН со 94 гласа „за“

admin