Ден

Поддршка на социјалните претпријатија преку следење на принципот- “Не оставај никој зад себе”

Здружението на граѓани Центар за промоција на одржливи земјоделски практики и  рурален развој – ЦеПроСАРД во рамки на проектот “Поддршка на социјалните  претпријатија преку следејќи го принципот- Не оставај никој зад себе”, во  Центарот за поддршка на социјалните претпријатија, утре, со почеток во  10:00 часот, организира настан – Тркалезна маса со тематика “Предизвици и  можности за развој на социјалната економија во Северна Македонија”.  

Овој настан се организира како дел од проектните активности кои имаат за цел да  ги поддржат социјалните претпријатија и да изнајдат решенија за задоволување на  нивните потреби. Да се подобрат условите за работа и капацитетот на социјалните  претпријатија во Република Северна Македонија и да се поддржи развојот на  потенцијалните и постојните СП за значително зголемување на нивниот  оперативен капацитет, одржливост и пристап до пазарите, притоа поддржувајќи го  зголемувањето на вработувањето на ранливите групи на луѓе, со што ќе придонесе  за нивната социјална и професионална реинтеграција.  

Тркалезната маса има за цел да ги анализира актуелните состојби и предизвиците  во решавањето на проблемот со мапирање на различните модели на социјални  претпријатија, идентификување на потребите и предизвиците за развој на различните  модели, како и утврдување на можностите за унапредување на меѓусекторската соработка  на актерите во екосистемот. 

На тркалезната маса учество ќе земe г-дин Оливер Митов, правен експерт, проект за  техничка помош на Министерството за труд и социјална политика ,,Поддршка на  социјалните претпријатија”, г-ѓа Александра Лопарска-Илоска, истражувачка во  Асоцијацијата за истражување, комуникации и развој „ПАБЛИК”, г-ѓа Наташа Димеска,  шеф на кабинет, Министерство за труд и социјална политика експерти од областа на  социјалната економија и претставници од граѓанскиот сектор, со цел да добиеме  сеопфатен инпут и видувања од различни чинители.

Поврзано

Фуере: Ставот на Вархеји за прифаќање на „бугарските грижи“ нема логика, тој треба да поднесе оставка

Elena

ЕСМ би можеле да го преземат парното греење, доколку нема интерес од други компании

Elena

Просечната нето месечна плата во април 31.525 денари

Elena
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com