18.3 C
New York
May 21, 2022
Ден

Поддршка на социјалните претпријатија преку следење на принципот- “Не оставај никој зад себе”

Здружението на граѓани Центар за промоција на одржливи земјоделски практики и  рурален развој – ЦеПроСАРД во рамки на проектот “Поддршка на социјалните  претпријатија преку следејќи го принципот- Не оставај никој зад себе”, во  Центарот за поддршка на социјалните претпријатија, утре, со почеток во  10:00 часот, организира настан – Тркалезна маса со тематика “Предизвици и  можности за развој на социјалната економија во Северна Македонија”.  

Овој настан се организира како дел од проектните активности кои имаат за цел да  ги поддржат социјалните претпријатија и да изнајдат решенија за задоволување на  нивните потреби. Да се подобрат условите за работа и капацитетот на социјалните  претпријатија во Република Северна Македонија и да се поддржи развојот на  потенцијалните и постојните СП за значително зголемување на нивниот  оперативен капацитет, одржливост и пристап до пазарите, притоа поддржувајќи го  зголемувањето на вработувањето на ранливите групи на луѓе, со што ќе придонесе  за нивната социјална и професионална реинтеграција.  

Тркалезната маса има за цел да ги анализира актуелните состојби и предизвиците  во решавањето на проблемот со мапирање на различните модели на социјални  претпријатија, идентификување на потребите и предизвиците за развој на различните  модели, како и утврдување на можностите за унапредување на меѓусекторската соработка  на актерите во екосистемот. 

На тркалезната маса учество ќе земe г-дин Оливер Митов, правен експерт, проект за  техничка помош на Министерството за труд и социјална политика ,,Поддршка на  социјалните претпријатија”, г-ѓа Александра Лопарска-Илоска, истражувачка во  Асоцијацијата за истражување, комуникации и развој „ПАБЛИК”, г-ѓа Наташа Димеска,  шеф на кабинет, Министерство за труд и социјална политика експерти од областа на  социјалната економија и претставници од граѓанскиот сектор, со цел да добиеме  сеопфатен инпут и видувања од различни чинители.

Поврзано

Грција бара од ЕУ веднаш да почнат пристапните преговори со Македонија

admin

Пуч против Путин – Поголема реалност од недела во недела

admin

„Меѓународен сојуз“: Боки 13 доби девет години затвор, Ременски ослободена

admin

СЗО предупредува на нов вид на хепатитис со непознато потекло

Elena

Бајден за Путин: Тој е касап

admin

Уставен суд го одби барањето на Панчевски

admin