Ден

Одбраната на Груевски бара ослободителна пресуда во „Талир 2“

Обвинителството во случајот „Талир 2“ во тек на судењето за овој предмет не презентираше никакви докази против првообвинетиот Никола Груевски, смета адвокатот Горан Каркински, кој беше назначен по службена должност да го брани првоообвинетиот Груевски.

Во своите завршни зборови во Основниот кривичен суд – Скопје, тој денеска изјави дека Обвинителството не презентирало ниту еден доказ, или сведок, за тоа за што го обвинува Никола Груевски (во бегство).

– Обвинителот во своите завршни зборови изврши измена на обвинението на кое не ни беше дадена можност за приложување на нови докази заради побивање на нивните тези што секако е повреда на постапката, наведе Каркински.

Воедно, тој додаде дека „обвинителот иако бегло при крајот на завршните зборови наведе дека обвинетите направиле корист за политичката партија“ и за нив, како што рече, „истиот не посочи ништо повеќе од тоа, најмалку доказ“.

– Со тоа ја поткрепи тезата дека обвинението целосно е паушално и нереално, истакна Каркински.

Имајќи ја предвид оваа состојба адвокатот му предложи на Судот да донесе одбивателна пресуда.

Правните застапници на политичката партија ВМРО-ДПМНЕ, на денешното рочиште не дадоа завршни зборови со образложение дека направен е пропуст од страна на Судот, со тоа што не биле испрашани за време на доказната постапка.

Судењето за овој предмет го води судијката Даниела Алексовска Стојановска, а застапник на обвинението е јавниот обвинител Љубомир Лапе.

Во случајот „Талир 2“ обвинети се Никола Груевски и Кирил Божиновски, кои, според обвинението поднесено од поранешното СЈО, со злоупотреба на службената положба, овозможиле правното лице Бетон Скопје да го изгради седиштето на политичката партија ВМРО-ДПМНЕ.

Поврзано

Божиновски: Вештачењето за „Талир 2“ е направено незаконски

admin

Претседателот Пендаровски со апел да се протестира достоинствено и без насилство

Elena

Во среда и четврток температури и до 40 степени

Elena
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com