Ден

Зеленски: Ќе се укине пратеничкиот имунитет во Украина

Украинскиот претседател Володимир Зеленски денеска по гласањето на предвремените парламентарни избори што се одржуваат во земјата рече дека смета оти една од првите задачи на новиот парламентарен состав треба да биде укинувањето на законот со кој на пратениците им се гарантира имунитет во идни постапки на обвинителството.

Овие избори Зеленски ги распиша само два месеца откако ја презема функцијата претседател и на нив се гледа како барометар за неговата популарност. Актуелниот украински претседател се одлучи на ваков чекор поради тоа што во сегашниот парламентарен состав доминираат неговите политички опоненти со што се намалуваат можности за спроведување на реформите кои ги планира.

Можеби ќе ве интересира:

Бибер за преговорите: Француската и холандската политика е несериозна и мотивирана од домашната политика и стереотипите

Ден

Блумберг: Франција бара целосен ремонт на процесот на проширување пред да започнат преговорите со Северна Македонија

Ден

ЗНМ: Случувањата со 1ТВ – последен аларм за итни медиумски реформи

Ден
UA-107222993-1