Животен стил

Денеска е Благовештение – Благовец

Elena Daskalova
Според календарот на Македонската православна црква, денеска се прославува празникот Благовештение, познат народски како Благовец. Празникот Благовештение е еден од најголемите празници на Христовата Црква....

Започнуваат Велигденските пости – православните христијани се подготвуваат за големиот празник

Elena Daskalova
Според традицијата и црквата, овој пост е познат под повеќе имиња и тоа: Велигденски пост – затоа што завршува на Велигден и значи подготовка за...

Традиционален рецепт за леб-колач со паричка за Василица

Elena Daskalova
Во православието, традициите и обичаите се поделени и тоа е особено видливо околу Божикните празници, кога се дебатира за исправноста на барање паричка во леб...

Денеска е Бадник, ден пред Христовото раѓање

Elena Daskalova
Денеска е 6 јануари, според јулијанскиот календар Бадник, ден пред Божик, кога се навестува големиот ден – Христовото раѓање. Со Бадниковата вечера се завршуваат божикните...