Ден

Pwn2Own: Tesla доделува милион долари на хакери кои успеваат да ги пробијат системите на нивните автомобили

Втора година по ред, Tesla ќе биде голем спонзор на хакерскиот натпревар Pwn2Own. Американскиот производител на електрични возила ќе додели награди од околу 1 милион американски долари на оние кои успеваат да ги пробијат системите за заштита на нивните модели.

Овој пат организаторите на натпреварот Zero Day Initiative решија да ја ја искомплицираат задачата на учесниците. Ќе треба да разбијат неколку подсистеми на електрични возила, кои претставуваат три нивоа на заштита на автомобилот Tesla.

Првата фаза е најсложена, а хакерите ќе треба да создадат код за да добијат целосен пристап до системот Autopilot, како и да го надминат системот VCSEC (Secondary Controller Vehicle Controller) кој е одговорен за заштита од упад, како и да „проникнат“ во централната база на податоци за порта.

Кој успее да го стори тоа, ќе добие награда од 500.000 американски долари и нов Model 3.

Можеби ќе ве интересира:

Владата одлучи државата да се задолжи со нова еврообврзница

Александар Тодески

Ангеловска: Новите мерки се дизајнирани да го поддржат македонското производство

Царовска: Поднесени 3.900 барања за надоместок во случај на невработеност

×

Следете не