празник

Денеска е Благовештение – Благовец

Elena Daskalova
Според календарот на Македонската православна црква, денеска се прославува празникот Благовештение, познат народски како Благовец. Празникот Благовештение е еден од најголемите празници на Христовата Црква....

Денеска е Бадник, ден пред Христовото раѓање

Elena Daskalova
Денеска е 6 јануари, според јулијанскиот календар Бадник, ден пред Божик, кога се навестува големиот ден – Христовото раѓање. Со Бадниковата вечера се завршуваат божикните...

За празниците подгответе Панетоне, познат новогодишен колач (РЕЦЕПТ)

Elena Daskalova
Панетоне е традиционален италијански колач, кој се подготвува за новогодишните и божикните празници. Во продолжение е основниот рецепт, но секако, можете додатоците да ги менувате...